Det er én måned siden Italia hadde 79 registrerte tilfeller av corona. Jeg så en risiko som de fleste ikke så og fulgte en overbevisning som gjorde at jeg solgte alle aksjefond og skrev Corona og meg.
Det ble raskt tidenes mest delte innlegg på bloggen som kanskje ikke så rart siden jeg gikk motstrøms, brøt alle prinsipper og samtidig traff perfekt.
Når vurderer jeg å kjøpe igjen?
Porteføljen siden corona
Hovedmålet mitt med porteføljen siden jeg solgte har vært å bevare kapitalen. Det har jeg klart. Siden jeg ikke fikk ut alt av fond har jeg vært litt opportunistisk og hoppet inn og ut av amerikanske short ETF’er slik at jeg ligger knapt i pluss den siste måneden totalt sett.
Her er alle kontoene hos Nordnet sett under ett (inkludert barn, pensjon, pensjonskapitalbevis etc).
Da jeg solgte hadde jeg i utgangspunktet en tidshorisont på én måned.
Tidsperspektivet mitt er utgangspunktet én måned. Jeg ønsker å se at spredningen kan stoppes. Jeg ønsker å se at Kina får kontroll. Da kommer fondsporteføljen til å ta tilbake sin originale form.
Kina fikk kontroll, men spredningen kan ikke stoppes.
Én stressende måned senere kan jeg si at jeg gjør fremdeles lite med porteføljen. Det er lite som har skjedd den siste måneden som har fått meg til å ønske å gå fullt inn i aksjefond igjen.
Når kjøper jeg?
Jeg får mange spørsmål om når jeg kjøper. Svaret har vært det samme hver eneste dag den siste måneden: Jeg vet ikke.
Det er en daglig jakt på hva som er fornuftig inngang som ikke gjør meg lettere til sinns fordi jeg leser fryktelig mye om corona og økonomiske problemer.
Corona er en studie i kildekritikk og filtrering og jeg prøver å være kritisk til hva jeg leser og hvem jeg hører på. Jeg hører på epidemologer når det kommer til virus. Jeg hører på økonomer når jeg skal lese om økonomiske konsekvenser av corona. Det er et sammensatt bilde og ingen har full oversikt.
Jeg synes Morgan Housel sa det best:
This is a multi-disciplinary problem. It’s part biology, part statistics, part politics, part sociology, part psychology, etc. No single person has all the answers.
Ingen vet hvordan dette kommer til å gå eller hvor lang tid det tar. Det gjør heller ikke jeg, og derfor kan jeg bare prøve å skape min egen historie basert på alt jeg kommer over av informasjon.
Kjøpsbeslutningen min vil sannsynligvis være virusrelatert. Basert på hva jeg leser og statistikken blir det fremdeles verre før det blir bedre.
Det ser bekmørkt ut i Europa, men nå legger jeg mest vekt på situasjonen i USA.
Corona og USA
USA har fucket opp fra første stund og det som følger er ikke lystig lesning.
Det er noe av det samme jeg ønsket å skrive i forrige innlegg, men da var corona såpass nytt at det ville bare skape frykt. Nå er corona på alles lepper og realitetene har sunket inn.
Så USA: Trump sparket hele pandemiteamet i 2018. Så sent som i 2019 simulerte Trumps administrasjon en dødelig pandemi. Konklusjonen var at myndighetene var “underfunded, underprepared and uncoordinated”.
Hva skjedde så? Jo, de kuttet ytterligere på budsjettet til CDC (Centers for Disease Control and Protection).
Trump har gått fra “we have it totally under control, it’s one person coming in from China” i januar til 26. februar der “The 15 cases within a couple of days is going to be down to close to zero”. Først i mars ble det for stort til å ignorere.
Når de måtte ta stilling til coronakrisen klarte Trump å sette vitenskapsfornekteren Mike Pence som sjef for teamet som skal håndtere krisen i USA. Den samme Mike Pence som da han var Indiana-guvernør gjorde en HIV-epidemi til en mye større krise enn den burde vært. Heldigvis har han vist seg som mer beroligende og kompetent enn Trump som angriper journalister i stedet for å berolige nasjonen.
Det skal sies at Dr. Andrew Fauci også er et av Trump-administrasjonens ansikt utad når det gjelder corona. Han har vært forfriskende ærlig (med det mener jeg at han snakker mot Trump) og selv sagt at millioner kan dø i USA.
Og så har vi media. Spesielt Fox News. Grunnpilaren til mange nyhetssøkende amerikanere sammen med søppel på Facebook. USAs klart største TV-kanal som ikke er noe annet enn en propagandamaskin. Som frem til nylig (se denne, det er verdt det) var klar på at covid-19 var kun influensa og en demokratisk hoax for å avsette Trump. Jeg har selv vært utvekslingsstudent i erkerepublikanske Mississippi. Fantastiske folk, men helt fryktelig når det kommer til politikk og mediekonsum. Det Fox News sier er sant. Punktum. Resultatet er at kun 38 prosent av de som ser på Fox News er bekymret for covid-19.
Pipen fikk til slutt en annen lyd selv på Fox News og det var omtrent da Trump begynte å ta covid-19 seriøst. Da var det allerede for sent.
USA takket selvfølgelig nei til WHOs tester og testingen for Covid-19 har vært en gigantisk fiasko fra første stund. Testene som CDC lagde fungerte heller ikke som forventet.
Mangelen på testkapasitet gjør at folk som har feber, er kortpustet, har null energi9 og har vært i kontakt med en som har testet positivt blir ikke testet. De blir fortalt at de må bli hjemme helt til de må legge inn på sykehuset. Eller at de få testene som er tilgjengelig går til rike (som for eksempel hele Utah Jazz).
Et av få lyspunkt er guvernøren i New York State, Andrew Cuomo. Han ga private laboratorier lov til å teste for covid-19 og både antall gjennomførte tester og smittede har skutt i været. Staten hadde på fredag over 8.000 positive. Opp tigangeren fra tidligere i uken.
Samtidig begynner trykket på akutten i New York å øke.
Utstyrsmangelen er allerede prekær.
Man skal være litt forsiktig med å godta tweets som sannheter, men Andrew Cuomo har også gitt tall på utstyrsmangelen:
In 45 days there could be a need for 37,000 ventilators in New York, a state that currently has only 3,000.
New York Times rapporterer det samme.
Og det er en rik stat. I utkantene i USA finnes det gjerne ikke respiratorer på det lokale sykehuset. Pasientene blir normalt sett sendt til storbyene.
Da er det jo enda godt at Trump har bestilt 500 millioner masker som kommer til å ta 18 måneder å lage. For allerede nå holder de på å gå tom for utstyr.
En annen urovekkende statistikk er at det er mange unge som ser ut til å trenge behandling på sykehus av Covid-19 i USA. I New York er 38 prosent av de som er lagt inn på sykehuset mellom 20 og 54 år gamle. I Dallas er det flere 20- og 30-åringer på respirator uten kjente sykdommer.
For å spekulere i årsak er det kjent at amerikanerne er verdensmestere i elendig livsstil. Noen skrev at en gjennomsnittlig amerikaner er "a walking preexisting condition". 70 millioner amerikanere har fedme (de er forbi kraftig overvektig). 34 millioner amerikanere har diabetes. De går rett inn i risikogruppen for covid-19. I tillegg har de naturligvis mange eldre siden det ble født svært mange barn i etterkrigsårene (baby boomers) som også er i risikogruppen. Overlappet mellom gruppene er sannsynligvis også stort.
I Sør-Korea har covid-19 angrepet yngre del av populasjonen fordi det spredde seg i en kult der medlemmene stort sett er mellom 20 og 40.
Italia har blant verdens eldste befolkninger og der er det de gamle som må lide.
Løsningen på covid-19 fra Trump-administrasjonen er å kaste tiltakspakker på økonomien i stedet for å ta styring av selve helsekrisen på et nasjonalt plan.
Hvis vi ser litt på det økonomiske er nesten 70 prosent av USAs BNP privat konsum. Når finansministeren snakker om muligheten for 20 prosent arbeidsledighet er det grunn til å bli bekymret. Goldman Sachs forventer 2,25 millioner nye arbeidssøkende neste uke. Denne undersøkelsen viser at 14 millioner amerikanere (ni prosent av arbeidsstyrken) allerede har mistet jobben eller er permitterte. Hvem vet om vi får vite det eksakte tallet når Trump ikke ønsker at sannheten skal komme frem.
Nå er New York i lockdown. California som er den største økonomien i USA er i lockdown. Illinois (Chicago) og New Jersey er også i lockdown. 80 millioner amerikanere og fire stater som utgjør 30 prosent av USAs bruttonasjonalprodukt.
Økt ledighet er krise når 40 prosent ikke takler en uventet utgift på 400 dollar.
Og hvem tenkte at det var en god idé å knytte helseforsikring til ansettelsesforhold?
Et USA i lockdown vil være en økonomisk katastrofe. Et USA som ikke er i lockdown har potensiale til å bli en helsemessig katastrofe.
Pick your poison.
Det siste er at USA med republikanernes forslag skal gi behovsprøvd helikopterpenger til befolkningen som en engangssum på 1200 dollar per person. Den er selvfølgelig knyttet til både social security og skatteseddelen for 2018. Som betyr at de uten inntekt og de utenfor systemet faller utenfor. De som allerede er svakest. Det kan likevel hjelpe i en kortere periode, men hvis viruset ikke topper før om halvannen måned hjelper det ikke lenge.
Effekten av corona må slå inn skikkelig i USA før jeg tror bunnen nærmer seg, og jeg tror ikke corona kan løses i USA ved å kaste penger på problemet.
Med gjeldsdrevet opptur, dårlig forberedt helsevesen, fattig middelklasse, ingen sikkerhetsnett, de største økonomiene hardest rammet og et elendig lederskap klarer jeg ikke å bli positiv på USAs vegne. Selv ikke når S&P500 er ned 32 prosent fra toppen.
Vi kan håpe at de (og vi) reddes av varmere vær. Alle de største clusterne har skjedd med et temperatursnitt på mellom fem og ti varmegrader, men spredning skjer også i varmere strøk (som Australia og Malaysia). Det er bare mindre av det.
Heldigvis er det ikke bare elendighet i verden. For første gang på lenge kjemper alle mot samme fiende.
Positive ting og corona
Jeg abonnerer på et nyhetsbrev fra Future Crunch for å få nytt om positive ting som skjer i verden. En god del av dette kapittelet gjengir jeg fra siste nyhetsbrev (som også meddelte at New Zealand nettopp(!) avkriminaliserte abort, Perus avskoging har gått ned med 92 prosent etter at de gikk etter ulovlig gruvevirksomhet og Pakistans høyesterett kom nylig til avgjørelsen om at mannen ikke har rett til en kvinnes eiendom uten hennes godkjennelse).
Selv om corona for det meste er elendighet kommer det gode nyheter ut gjennom all elendigheten.
Fra Future Crunch om produksjonslinjer:
In Singapore, gaming company Razer is repurposing its production lines to make masks, in France, luxury cosmetics manufacturer LVMH is now making hand sanitiser, in the United States, General Motors and Tesla are offering to retool to make ventilators and in the UK, the government has begun delivering ventilator blueprints to more than 60 military engineers and car manufacturers, including Rolls-Royce, Airbus, Jaguar Land Rover and Unipart.
Fra Future Crunch om fellesskap:
In New York, a network of thousands of volunteers created by two 20-somethings is delivering groceries and medicine to older residents and other vulnerable people. In the United Kingdom a network of over a thousand mutual aid groups has sprung up overnight, creating platforms for people to help others locally. In Canada, what started as a way to help vulnerable people in metropolitan cities has now become a widespread ‘caremongering’ movement across the country. In China, the hard-hit town of Caohe, near the centre of the coronavirus outbreak, received a gift of tens of thousands of dollars worth of medical equipment from a Taoist nunnery 1000 kilometres away. Ireland, the Netherlands and Denmark are paying their citizens, essentially, a basic income. In cities across the world restaurants are closing and being converted to community kitchens so that people who need food can eat.
Fra Future Crunch om miljø:
Some of the most striking stories to come out of the crisis for example, have been the environmental wins. Dolphins are returning the to the coastlines of Sardinia, in Venice the canals are clearing up and filling with fish, and across Europe the skies are suddenly free of chemtrails. Wet markets have been banned across Asian countries, and air pollution has dropped dramatically. According to some back of the envelope calculations , the reduction in ground-based concentrations of PM2.5 in China has likely saved the lives of 1,400 children under the age of 5 and 50,000 adults over the age of 70. That’s roughly 20 times the number of lives that have been directly lost to the virus in China.
Fra Future Crunch om medisinske fremskritt:
Dozens of biotech companies and public labs around the world have created those synthetic copies, and are now working around the clock. In the last 72 hours, three companies that specialise in messenger RNA therapeutics, BioNTech, CureVac and Moderna, have announced they have candidates. Animal testing has shown promise, and human trials are now just weeks away, with a vaccine expected to be ready for public use within the next 12 to 18 months. That means that a vaccine could become available within two years of the virus’s emergence. By comparison, it took 48 years to create a successful vaccine for the polio virus, and decades for most other vaccines, including Ebola.
I tillegg må det være mulig å håpe på et gjennomslag for vitenskapen igjen. Når alt går til helvete snur vi oss til vitenskapen.
Kan det være lov å håpe at det samme kan skje med global oppvarming? At klimafornektere innser at vitenskapen har noe for seg?
Kan vi få lov å håpe at vaksinemotstandere forsvinner i det stille når vaksinen mot covid-19 kommer?
Kan vi håpe at populismen går på et kraftig nederlag?
Konklusjon om når jeg kjøper
Jeg vet ikke når jeg kjøper. Jeg vurderer flere ting:
- Kjøpe litt hvis jeg ser at Italia begynner å peake (selv om tallene er skremmende høye er ikke utviklingen eksponentiell). Samtidig viser det seg at Italia har slitt med høy influensadødelighet i mange år. Det er ikke gitt at det blir like ille for andre land.
- Vente å se an utviklingen i New York.
- Uansett begynne å kjøpe hvis vi for eksempel faller 40-50 prosent fra toppen.
- Ha is i magen og se an de langsiktige konsekvensene for økonomien.
Men jeg vet at jeg neppe treffer bunnen like godt som jeg traff toppen. Venter jeg for lenge er risikoen at jeg blir for grådig.
Bunnen på aksjemarkedet kommer før slutten av corona og oppturen blir bratt og kan komme plutselig.
Det kan hende jeg overvekter viktigheten av virusutviklingen i USA kontra de finansielle tiltakene som gjøres rundt omkring, men jeg tror ikke bunnen er nådd. Om vi skal fem prosent, ti prosent, 20 prosent eller mer ned vet jeg ikke. Det kan hende at jeg tar feil og at bunnen allerede er passert.
Selv om jeg tror vi skal lenger ned ville jeg ikke solgt aksjefond hvis du fremdeles sitter stille. Risikoen for å gå glipp av en dag med ti prosent oppgang er for stor. Du kan ha uflaks og gjøre det mye verre for deg selv.
Jeg har tatt feil før. For eksempel så jeg ikke for meg de privatøkonomiske konsekvensene av corona.
Edit: 25.03.2020: Jeg har begynt å kjøpe litt og kommer til å kjøpe mer uke for uke. Jeg velger en kombinasjon av én og to i listen over. Årsaken til at jeg ble "skremt" til å kjøpe er at det snakkes om tiltakspakker som er større enn det USA brukte under hele andre verdenskrig. Jeg er fremdeles veldig negativ til virussituasjonen i USA og derfor kjøper jeg litt etter litt.
Privatøkonomiske konsekvenser av corona
At skoler og barnehager stengte regnet jeg med som sannsynlig, men jeg tok ikke innover meg at det kom til å bli så drakoniske tiltak så raskt i Norge.
Med barna gående hjemme og isolerte besteforeldre lå alt klart for en lang periode med slitsomt hjemmekontor der barn skulle underholdes samtidig som at jeg skulle klare å jobbe hele arbeidsdager.
Slik gikk det ikke. Jeg endte med å bli en av de mange tusener av nordmenn som er permitterte.
Det er ikke gøy og ikke noe jeg så på som en mulig konsekvens i det hele tatt av corona.
Med permittering faller mye av inntekten bort. Søknad om dagpenger er sendt inn hos NAV. Det er sprøtt.
Jeg er i ukjent farvann. Tiden kan være inne for å børste støv av budsjetteringsferdighetene. Men det er ikke bekmørkt.
Det er nå jeg er takknemlig for at jeg har betalt inn så mye ekstra på boliglånet som jeg har gjort med lave renter.
Det er nå jeg er takknemlig for at jeg har den bufferkontoen som alltid har vært så fristende å kaste inn i aksjemarkedet.
Dette går uansett over. For meg er det ingen personlig krise. Permittering er kjipt (det er nå jeg vil ha ekstra penger å kaste inn i aksjemarkedet), men kompetansen min er attraktiv, familieøkonomien er god, neste mulighet er neppe langt unna og konas jobb er ikke i fare.
Men det er liten tvil om at corona gir meg et annet syn på risiko både privatøkonomisk og når det kommer til investeringer.
På den andre siden av corona
Dette kommer til å gå over til slutt og corona kommer til å få meg til å tenke igjennom et par prinsipper og sannheter jeg har hatt:
Med helikopterpenger og massiv pengetrykking blir jeg mer positiv til kryptovaluta.
Jeg kommer til å revurdere egen investeringsstrategi. Når det ikke er noen steder å gjemme seg i aksjemarkedet, er det da riktig å ha 100 prosent i aksjer og kalle et globalt indeksfond for diversifisert?
Når kronen går rett til helvete, er det da på tide å se på valutasikrede fond? Hvordan skal man egentlig forholde seg til dager der USA er ned seks prosent, men du er likevel i pluss fordi krona svekker seg ti prosent? Kronen falt 29 prosent på noen få dager. Det er jo helt vanvittig.
Jeg kommer sannsynligvis til å bli mer opportunistisk og kjøpe enkeltaksjer igjen i en periode siden det kommer til å være en del fristende kjøp. Men det blir neppe en stor del av porteføljen og ikke i pensjonsporteføljen.
Mye av dette er egne innlegg i seg selv.
Jeg håper på bedre folkehelse på grunn av økt bevissthet på hygiene og håndvask.
Hjemmekontor blir forhåpentligvis enda mer akseptabelt. Det kan være like effektivt som å dra inn på jobb. Det samme er videomøter og forretningsreiser bør det bli mindre av.
Ellers kan jeg vel bare si ta vare på deg selv og dine. Hold avstand. Hold deg hjemme hvis du kan. Flatten the curve og vær så snill og tenk på at selv om du kanskje takler corona er det ikke sikkert at den du møter har like godt immunforsvar.
Logg inn for å kommentere