På leten etter et nytt teknologifond til aksjesparekontoen har jeg sett på de mest populære teknologifondene. Er det noen av dem som frister?
Hvorfor skal du kjøpe teknologifond?
For avkastningens skyld: Her er avkastningen til Nasdaq 100 de siste ti årene.
Hvis du sammenligner med Oslo Børs er det rått parti.
Det er ikke gitt at dette fortsetter naturligvis, men å ikke ha eksponering mot teknologi de neste årene tror jeg er en dårlig idé.
Har du et globalt indeksfond har du rundt 20 prosent mot teknologi, men for meg er ikke det nok.
De mest populære teknologifondene
Hvor skal man begynne å se etter teknologifond? Et naturlig sted å begynne er å se på hva andre kjøper. Nordnet gir ut lister over hvilke fond som er mest nettosolgt og nettokjøpt hver måned. I juli var det fem teknologifond som var på topp ti over mest kjøpte fond.
Siden jeg er ute etter et teknologifond kan jeg gå gjennom dem en etter en. Er det noe som virker fristende?
BGF Next Generation Technology
Jeg begynner på toppen. Og det første jeg ser på er topp ti aksjer for å gjøre en kjapp vurdering om fondet møter mine kriterier:
- Jeg vil ikke ha stor overlapp med Nasdaq 100 som er den teknologiindeksen jeg sammenligner med. Da kan jeg like gjerne investere i ETF’en SXRV som følger Nasdaq 100.
- Hvilke type teknologiselskaper fondet investerer i. Er det vekstselskaper innenfor netthandel, gaming eller hardwareprodusenter? Et teknologiselskap er ikke bare et teknologiselskap.
- Antall aksjer i fondet. Her vil jeg ha så få som mulig.
- Om forvalteren viser stor tro på de selskapene han investerer i. Her ser jeg på hvor høy andel av fondet topp ti har og spesielt på de øverste selskapene. Skal jeg velge aktivt fond foretrekker jeg få aksjer og høy eierandel i topp ti.
- At fondet investerer i selskaper jeg ønsker å eie. Med det mener jeg selskaper jeg har tro på og samtidig selskaper jeg kjenner.
I noen tilfeller er topp ti mer enn nok til å avfeie et fond. Da trenger jeg ikke mer enn ti sekunder for å vurdere fondet.
Når det kommer til BGF Next Generation Technology Fund | Class A2 har fondet flere aksjer blant ti som jeg kjenner godt til og som jeg i utgangspunktet gjerne eier i et teknologifond.
Twilio (skybasert kommunikasjon (for eksempel meldinger du får på telefonen når du har bestilt en Uber)), Square (som definerer morgendagens bank i USA), Mercadolibre (Sør-Amerikas Amazon) og Tesla er alle selskaper jeg kjenner til og gjerne eier i et fond.
Men når fondet har 108 aksjer og ingen aksjer over 1,4 prosent vekting skygger jeg banen fordi det ikke oppfyller kritierie nummer tre. For meg er det viktig når jeg velger et aktivt fond. At en forvalter mener at det er bedre å ha det 108. selskapet fremfor å øke i sin beste idé ser jeg på som et dårlig tegn.
Videre til neste fond!
BGF World Technology
Min kjappe vurdering er at det er for min del for stor overlapp med Nasdaq 100. Når jeg har allerede har SXRV trenger jeg ikke mer av det samme. Seks av ti aksjer er også på topp ti i Nasdaq.
Selv om det er en viss forskjell fra 13,54 prosent (Apples andel av Nasdaq 100 i skrivende stund) og 3,9 prosent har dette fondet en tydelig overlapp med indeksen.
91 aksjer og 25 prosent i topp 10 er også for bredt for min smak.
Jeg har også samme innvending mot dette fondet som BGF Next Generation Technology. Det er vanskelig å finne ut av hvilke selskaper som er utenfor topp 10 og når det ikke står på nettsiden er jeg ikke interessert.
Når det er sagt, ønsker du eksponering mot Microsoft, Apple og Amazon uten at selskapene skal dominere fondet ditt fullstendig virker dette som et godt alternativ til indeksen.
TIN Ny Teknik
Dette fondet eier jeg allerede og jeg er svært fornøyd så langt.
Jeg kjøpte fondet fordi det hadde innholdet jeg var ute etter. Jeg så etter et fond som hadde eksponering mot spillindustrien og da spesifikt noen svenske spillselskaper. I tillegg skulle fondet kunne kjøpes på både aksjesparekonto og konto for pensjonskapitalbevis hos Nordnet.
Jeg ville først og fremst ha eksponering mot Embracer Group, men Take Two, Stillfront, Paradox og Ubisoft er alle gamingrelaterte aksjer. I tillegg er både Novo Nordisk og Evolution Gaming Group kvalitetsselskaper.
Er jeg fornøyd med det jeg ser på topp ti vil jeg se på resten av innholdet i fondet. Jeg ønsker å se hele porteføljen. Jeg vil vite hva jeg investerer i. For Tin Ny Teknik er det tilgjengelig fra nettsidene deres: Alle selskapene i fondet
I tillegg innbyr forvalterne til tillit:
- De gir av selv blant annet gjennom podcaster (for eksempel Pengepodden).
- Investeringsstrategien gjennom å møte 400 selskaper i året er noe jeg har tro på. De forvalter ikke bare basert på et regneark, men de har inngående kjennskap til selskapene de investerer i.
- De gir merverdi gjennom å bygge, og tilgjengeliggjøre, TIN Analytics Platform som viser aktivitet på Steam, Twitch og Microsoft Store.
På den litt negative siden er jeg noe skeptisk til at de har lansert et nytt fond. Tin World Technology. Tin Ny Teknik er rettet mot Skandinavia. Det er overlapp mellom fondene, men et nytt fond tenker jeg naturlig bidrar til et fokusskifte.
Öhman Global Growth
Fordelen ved å kjøpe et svensk fond, sammenlignet med mange amerikanske, er at det ihvertfall finnes lett tilgjengelig dokumentasjon og rapporter.
Jeg liker at de bare har 39 selskaper, men samtidig ser det ut til at det er omtrent likevekt mellom de 39 selskapene når største posisjon bare er 3,5 prosent.
Når jeg ser på topp ti er de mest kjente selskapene Samsung, Alphabet og Alibaba. De andre kjenner jeg ikke til foruten Akamai Technologies Inc som driver innenfor cybersikkerhet. Det som er interessant for meg er at alt jeg leser om selskaper innenfor cybersikkerhet tyder på at Akamai er den gamle monolitten som over tid kommer til å bli utkonkurrert/disrupted av konkurrenter som Cloudflare og Fastly.
Akamais inntekter har vokst med åtte prosent i året i det siste. Cloudflare med 48 prosent i året. Jeg ser ikke noe galt i å ha Akamai og jeg kjenner ikke selskapet godt nok, men intuisjonen min sier at det ikke er det selskapet jeg ville valgt innenfor kombinasjonen vekst og cybersikkerhet.
Og når jeg er tvilende til ett valg og ikke kjenner resten ser jeg heller ingen grunn til å velge Öhman Global Growth.
DNB Teknologi
DNB Teknologi er teknologifondet nordmenn elsker. Fondet er vel så mye et telekomfond som et teknologifond:
Med tre telekomselskaper innenfor topp fire er det ikke noe jeg synes er interessant. Det er også grunnen til at fondet bare er opp 11,2 prosent i år. Det er svakt for et teknologifond, men har du tro på at telekomselskaper kommer tilbake til gamle høyder kan DNB Teknologi være et godt valg.
Teknologifondet jeg går for
Som du ser. Ingen av topp fem appellerer til meg foruten Tin Ny Teknik som jeg allerede har nok av.
Jeg måtte lete mer.
Etter litt leting fant jeg Morgan Stanley’s US Growth Fund (MS INVF Growth US på Nordnet). Det var faktisk akkurat det jeg så etter.
- Selskaper jeg har lyst på noe eksponering mot som jeg knapt har har eksponering mot (Shopify, Twilio og Zoom). Mer eksponering mot Square, Spotify og Amazon er heller ikke å forakte.
- Mer eksponering mot netthandel, cybersikkerhet og å jobbe hjemmefra.
- Fondet er tilgjengelig på aksjesparekonto og konto for pensjonskapitalbevis.
- Fondet har få selskaper (38) og høy prosentandel blant topp 10.
- Alt innholdet er tilgjengelig på sidene deres.
En kuriositet med dette fondet er at ni av de ti selskapene på topp ti ledes fremdeles av grunnleggeren (alle foruten Uber). Selskaper som ledes av grunnleggerne har en tendens til å gjøre det bedre enn andre over tid. Det er neppe tilfeldig fra forvalterens side.
Jeg har også, før jeg begynte å lete etter et nytt teknologifond, hørt på podcaster med intervjuer av CEO'ene til Shopify, Spotify, Square, Twilio, Okta og Slack. Da får du også en del innsikt i hva de prøver å få til.
Risikoen er nok høy. Selv for et teknologifond. Prisingen av både Shopify og Zoom er... interessant. Likevel treffer det alt jeg ser etter og da har jeg ikke problemer med å kjøpe fondet. Det er heller ikke snakk om en stor del av porteføljen, men en reallokering fra andre fond.
Konklusjon om teknologifond
Jeg innser at min kunnskap om teknologi også kan være en ulempe. Jeg kan en del om mange selskaper. Jeg kan mye om noen. Jeg er teknolog. Da skaper jeg meg også en idé om hvilke selskaper som kommer til å levere. Det er ikke gitt at Cloudflare kommer til å levere bedre avkastning enn Akamai selv om jeg kan mest om førstnevnte og at Cloudflare vokser raskest.
Jeg mistenker at de fleste som ser etter teknologifond velger det som har levert best det siste året. Å velge et aktivt fond er vel så mye en øvelse i å utelukke alle andre enn å finne det perfekte. Å plukke fra toppen tror jeg er generelt sett en dårlig idé.
Det kan godt hende det lønner seg å plukke fra toppen sammenlignet med mitt valg. For min del har jeg valgt basert på kunnskap, innholdet og selskapene i porteføljen jeg allerede har. Hvilken konto jeg måtte kjøpe fondet på er også en begrensning.
Ville jeg valgt annerledes hvis det var midler på Investeringskonto Zero som skulle allokeres? Det er godt mulig at de pengene hadde godt inn i ARKK eller ARKW i stedet.
Jeg ville også valgt annerledes hvis jeg ikke hadde teknologifond fra før.
Derfor vil jeg heller ikke anbefale deg uten videre å kjøpe det jeg har kjøpt. Fordi mitt valg er basert på et mye større bilde enn kun "eksponering mot teknologi".
Hva med indeksfond som følger teknologi?
Alle teknologifondene over er aktivt forvaltede fond.
Kjenner du ikke til teknologisektoren eller selskapene mener jeg det beste du kan gjøre er å kjøpe indeksen. Her er min favoritt ETF’en SXRV: iShares NASDAQ 100 UCITS ETF USD (Acc) som jeg også har skrevet om i innlegget Fem indeksfond jeg anbefaler.
Hvis ETF ikke er ønskelig så kommer det igjen an på hva du ellers har i porteføljen.
Logg inn for å kommentere