Jeg har i flere år vært en passiv investor og latt markedet seile sin egen sjø. Det har passet godt i oppgang. Jeg har fått indeksens avkastning. I 2019 økte porteføljen med 30 prosent uten at jeg løftet en finger.
Det er egentlig sprøtt.
Fra jeg startet bloggen tidlig i 2017 har jeg fokusert på langsiktighet og lave kostnader. Jeg står ved alt jeg har sagt, men med korona dro jeg meg selv ut av den passive boblen.
Tiden jeg før brukte på å gjøre research til innlegg bruker jeg nå på å gjøre meg opp en mening om hvor verden beveger seg med korona og hva som er en investeringsstrategi jeg kan være komfortabel med.
Tidsperspektivet mitt var i utgangspunktet én måned fra jeg solgte meg ut i midten av februar og publiserte innlegget 23. februar. Den 25. mars sendte jeg epost til alle mine følgere om at jeg kom til å kjøpe meg opp gradvis.
Timingen var ok. I ettertid kunne jeg kjøpt mer tidligere, men det er lett å si nå.
Planen har endret seg en del underveis. Nå er jeg i praksis fullinvestert. Jeg kunne bare kjøpt indeksen og vært permanent foran de neste årene, men det føles ikke riktig.
Til det er jeg for negativ.
1. Hvor er vi på vei?
USA er en katastrofe. Alt er polarisert og politisert. Sykehusansatte (inkludert leger og sykepleiere) får sparken fordi sykehusene står delvis tomme fordi det er færre av andre type pasienter enn korona-pasienter.
Det er ingen ledelse på nasjonalt plan. Republikanerne setter stater opp mot hverandre. Stater gjør avtaler med andre land for å få tak i medisinsk utstyr.
Amerikanerne har kastet bort april på samme måte som de kastet bort februar og mars. Antall nye smittede per dag har vært stabilt gjennom april. I stater som New York er det på vei ned, men det betyr også at antall smittede øker i flere stater til tross for at mange av de gjenåpner nå.
30 millioner amerikanere er arbeidsløse og selskap etter selskap aner ikke hvordan de neste månedene kommer til å se ut.
Dette rimer ikke med en oppgang på 12 prosent i april. Det virker for meg som at en bølge nummer to ikke er en bekymring. Det til tross for at Anthony Fauci sier den er uunngåelig.
I Tyskland sa Angela Merkel at reproduksjonstallet var på 0,7 før de åpnet igjen. En uke etter var det tilbake på 1. På 1,1 vil helsevesenet være sprengt i oktober. På 1,2 i juli og på 1,3 i juni. Sist jeg leste var det nede på 0,7 igjen, men det er små marginer.
Personlig blir jeg ikke overrasket hvis vi her hjemme åpner og stenger og åpner og stenger til vi får en effektiv behandling eller en vaksine.
Bill Gates mener at det må en mirakuløs behandling til for at vi skal kunne gå tilbake til konserter og fotballkamper våren 2021 og at den behandlingen må ha en effektivitet på 95 prosent.
We need a treatment that is 95 percent effective in order for people to feel safe in big public gatherings. Although it is possible that a combination of treatments will have over 95 percent effectiveness, it’s not likely, so we can’t count on it. If our best treatments reduce the deaths by less than 95 percent, then we will still need a vaccine before we can go back to normal.— BILL GATES
Det mye omtalte Remdesivir forkorter behandlingen fra 15 til 11 dager. Det er positivt, men ikke akkurat mirakuløst.
Uten en mirakuløs behandling har vi to muligheter:
- Flokkimmunitet gjennom sykdom. Utfordringen her er at ingen vet hvor effektive antistoffene er eller hvor lenge de varer. Med SARS varte de i tre år.
- Flokkimmunitet gjennom vaksine. Den tar gjerne 12-18 måneder å utvikle og naturligvis lengre tid å produsere og distribuere.
Men la oss si at verden kommer til et stadium der sykdommen er kontrollert og økonomien er åpen. Vender vi tilbake til gamle vaner med en gang?
Jeg tror ikke normalisering av økonomien skjer før frykten for korona er over.
En undersøkelse sier at 36 prosent av amerikanere vil unngå alt av restauranter og barer når økonomien gjenåpner. 58 prosent sier det vil ta tre måneder etter at alt er over før de føler seg 100 prosent trygge på å reise.
En annen amerikansk undersøkelse viser noe av det samme.
I Wuhan kan de spise ute. De gjør det ikke likevel.
Og selv om økonomien er åpen endres vanene. I Sverige der alt var åpent forduftet 90 prosent av kinosalget.
Bookinger på restauranter via OpenTable gikk ned 73 prosent før nedstenging.
For servicesektoren er skaden allerede skjedd. 86 prosent(!) av amerikanerne jobber i servicesektoren og pengene de skulle tjent i mars og april er borte for alltid.
En iPhone kan selges til slutt, men du kan ikke selge en overnatting i midten av mars 2020 lenger.
De langsiktige konsekvensene av arbeidsløshet har vi ikke sett ennå. Det er nå dobbelt så mange boliglån i USA i dag (7,7 prosent av alle boliglån) som ikke kan betales nå som under finanskrisen i 2008. Det er en av mange potensielle bomber som kan smelle hvis ikke alt går tilbake til normalen raskt.
Det ironiske er at mange amerikanerne vil ha mer penger å bruke i andre og tredje kvartal til tross for den enorme arbeidsledigheten. For mange er det mer lønnsomt å få arbeidsledighetstrygd enn det er å jobbe.
Det kan ikke fungere i lengden. Men med store tiltakspakker, medisinske gjennombrudd, gjenåpning av økonomiene og jobber som kommer tilbake trenger det ikke å bli så ille som jeg frykter. Børsene kan godt fortsette oppover som de har gjort i april.
Likevel mener jeg det rasjonelle er å mene at børsene burde være lavere fordi det ser ut som det er en manglende sammenheng mellom hvordan aksjemarkedet beveger seg og tilstanden til økonomien (spesielt i USA).
Men det betyr ikke at jeg holder meg unna aksjemarkedet, jeg er bare mer selektiv i hva jeg investerer i.
2. Hva jeg ikke eier
Korona har slått ut vidt forskjellig på ulike sektorer.
I USA er energisektoren ned 34 prosent. Finans er ned 27 prosent, mens teknologi er opp fire prosent.
Jeg tror (men vet ikke) at det vil være store forskjeller i avkastning fra sektor til sektor fremover. Derfor holder jeg meg stort sett unna brede indeksfond akkurat nå.
Det er for mange selskaper jeg ikke ønsker å eie.
Misforstå meg rett. Jeg står ved alt jeg har sagt og skrevet tidligere om indeksfond. Det er det desidert beste en som ikke ønsker, kan, eller har interesse av, å følge med markedet kan investere i.
Men ta Oslo Børs som eksempel. Et typisk indeksfond har rundt 15 prosent i Equinor. Jeg ønsker ikke å eie olje nå. Ikke oljeservice heller for den del.
Oljeetterspørselen har stupt. Oljeprisen falt deretter. Krisen i olje påvirker ikke bare oljeselskapene. Dette er annerledes enn oljekrisen i 2015. IT-selskapet Bouvet, som er bunnsolid, har ifølge siste rapport 25 prosent av inntektene mot olje og gass. Og når flere hundre konsulenter må gå i Aker BP er det lett å tenke at det ikke ser så trygt ut for Bouvet, eller konsulentbransjen, heller. Dette er bare et eksempel (og jeg vet ingenting om Bouvet er involvert med Aker BP nå).
Sjefen for Austrian Airlines tror vi snakker 2023 før etterspørselen er tilbake, men det skal sies at folk har begynt å fly igjen.
Skal jeg sitte et par år på sidelinjen og eie indeksfond mot Norge mens jeg håper at oljeprisen normaliserer seg?
At jeg er langsiktig ser jeg ikke på som et gyldig argument all den tid jeg kan velge bort investeringer jeg ikke tror på på kort sikt.
For meg er å ha alt i brede indeksfond nå som å ha en blind tro på at alt kommer til å løse seg med korona. En tro på at alt av jobber kommer tilbake så snart økonomien gjenåpner uten at en ødeleggende andre bølge kommer.
3. En ny normal?
Jeg tror heller ikke at normalen vi vender tilbake til blir slik det var. Jeg tror vi får en ny normal.
Richard Paulsen hadde en interessant tweet om konsekvensene av å jobbe hjemmefra en periode.
Culdesac er et selskap som nå kvitter seg med kontorene i San Francisco fordi det fungerer fint å jobbe hjemmefra. De er neppe alene.
Når jeg leser slikt er det noe jeg ikke ønsker å investere i da? Næringseiendom? Skeptisk.
Der jeg ser håpløshet ser andre muligheter (her fra Barrons):
For meg er det galskap å investere i fly og reiseliv akkurat nå (men jeg hørte en podcast om en fyr som nå kjøpte opp mye reklameplass de neste ti årene på flyplasser rundt omkring i verden fordi ingen andre tør å gjøre det. Det er godt mulig han er den smarte).
Fly og hotell er det åpenbare. Som teknolog er jeg en tilhenger av teknologiselskaper. Hva med programvare? Det virker trygt. Inntil det ikke er det.
Jeg tror ikke det første selskaper på randen av konkurs betaler er programvarelisensene sine. Fra Gavin Baker på Medium.com:
SMBs that have gone out of business — and there are already quite a few — will not be paying their software bills. I’m not certain that businesses that are effectively shut down like most physical retailers, restaurants, hotels, airlines and almost all remaining SMBs will be paying their software bills on time. A survey of 500 businesses published by AvidXchange on March 18th found that only 54% of businesses had the technology necessary to even pay a bill remotely. It is my understanding that some private equity firms are asking their portfolio companies to stop paying all bills. No cash out the door.— GAVIN BAKER
Flere og flere salgstelefoner dreier seg om å utsette regningene.
Det finnes unntak som Microsoft. Jeg har fremdeles SXRV (ETF som følger Nasdaq 100), men jeg er likevel noe mer skeptisk til selskaper som Oracle, Salesforce og andre store navn som driver lisensmodeller.
Programvare greide seg fint gjennom finanskrisen, men det var i en tid der IT-utgiftene var mye lavere enn i dag.
Hva med bank og finans? Generelt sett skeptisk. Det er bare å se på milliardavsetningene til DNB og andre norske banker i disse dager.
Med andre ord velger jeg bort mange selskaper og sektorer som det for meg intuitivt sett ikke gir mening å investere i akkurat nå.
Det kan godt hende jeg tar feil og overdriver den langsiktige effekten av korona.
4. Mine veddemål
Jeg var ikke forberedt på at korona kom til å velte hele investeringsstrategien min. Det har tatt tid å komme opp med hva jeg ønsker å investere i, men nå føler jeg brikkene endelig har falt på plass.
Mine kriterier for investeringer nå er:
- Det er fremtidsrettet.
- Det har mulighet for å vokse med korona og etter korona.
- Det skal beskytte meg mot en nedgang (som gull).
Med fremtidsrettet tenker jeg på megatrender. Jeg er overbevist om at korona akselererer megatrender som allerede var pågående. Disse megatrendene har fått over 50 prosent av porteføljen min som jeg kaller fremtid.
Dette er de tre grunnpilarene mine i "fremtid".
1. Spill
Det er mange flere barn som spiller nå enn da jeg var barn. Det er barn som kommer til å la sine barn spille. Det kommer til å bli mer, mer og atter mer spilling (og desto mindre konsum av andre medier) inntil vi alle, om noen tiår, bruker mesteparten av fritiden vår i en virtuell verden som i Ready Player One (Les om the Metaverse).
Spill var allerede en raskt voksende industri. Med korona har den vokst, blitt mer akseptert av foreldre som en form for sosialisering for barn og spilling har også fått større plass i tradisjonelle media gjennom esports.
Med konsertene til Travis Scott i Fortnite, som totalt 27 millioner spillere så på, viskes skillelinjene mellom spill og tradisjonell media bort.
Esports er stort og kommer til å bli større. I korona har antall seere skutt i været og det er flere idretter som har utkjempet kampene online i stedet for på stadion. NASCAR erstattet kansellerte løp med esports på ESPN i beste sendetid.
Netflix sier at esports er deres største trussel. Ikke Disney+ eller HBO.
Det skal sies at ikke alt av esports er populært. NBA2K på ESPN fikk færre seere enn kamp fra koreansk baseball som startet midt på natten.
Jeg tror også trenden kommer til å gå ned når alt åpner igjen. Folk er sulteforet på tradisjonell idrett.
Likevel er det ikke tvil om at gaming har fått et oppsving. Fra Verizons kvartalsrapport kan du lese at toppen av nettverksbelastning for spill var på 213 prosent av normalen i andre uken av april.
Utfordringen er å plukke den beste investeringen. Det er det verre med.
Konkurransen er skyhøy og de mest interessante selskapene som Roblox og Epic Games (som har Fortnite og Unreal Engine) er ikke mulig å kjøpe direkte.
Ønsker du eksponering mot Fortnite eier Tencent 40 prosent av Epic Games, men Tencent er en gigant. Å kjøpe Tencent blir nesten som å si at du får eksponering til gaming fordi du kjøper Microsoft som eier Xbox og Minecraft.
Fremdeles er VanEck Vector Video Gaming and eSports med ticker ESP0 favoritt fordi den kan kjøpes på aksjesparekonto. Det er en ETF jeg har skrevet om flere ganger før.
Jeg liker også NERD, mens GAMR og HERO er andre alternativer. De siste tre kan kun handles i USA og derfor kan du ikke bruke aksjesparekonto.
2. Netthandel
Tror du fremtiden tilhører kjøpesentre? Det gjør ikke jeg. Med stengte butikker og hjemmesitting blir det mer netthandling, og det er ikke kontroversielt å tro at netthandel bare kommer til å vokse. Fremdeles er det bare 15 prosent av all handel i USA som foregår på nett.
Min favoritt her er ETF’en Proshares Long Online/Short Stores med ticker CLIX. Legg merke til at dette fondet har en 50 prosent short-posisjon mot butikker. Det gjelder også Wal-mart, Target og Costco. Det blir som å shorte Orkla noe som ingen fornuftig person gjør, men det gir litt nedsidebeskyttelse for den som er negativ til aksjemarkedet.
Men det er den langsiktige trenden jeg er interessert i. Det er bare å glede seg til droneleveranser på døra fra Amazon.
3. Disruptiv innovasjon
Hva er disruptiv (eller på norsk: banebrytende) innovasjon?
Disrupsjon beskriver en prosess hvor et mindre selskap med begrensede økonomiske muskler er i stand til å utfordre de større og etablerte markedsaktørene— HVA ER DISRUPTIV INNOVASJON PÅ MARKEDSPARTNER.NO
For å ta et kjedelig eksempel, men et eksempel alle kjenner til, Tesla. De er i front på elektriske biler og Tesla har kommet lengst på autonome biler.
Hvordan påvirkes bilbransjen av korona?
- Bilprodusenter kutter kostnader og utsetter elbilene sine. Ford utsetter lansering av sin Lincoln-elbil til 2021. General Motors venter med å oppdatere Chevy Bolt til 2022. Dette kan bidra til at Tesla øker det teknologiske forspranget.
- Korona er en katastrofe for gig-økonomien. Uber og Lyft kutter jobber og bookingene forsvinner.
- Teslas økonomi er faktisk ikke så verst sammenlignet med andre bilselskaper.
Hva kan Tesla gjøre? De kan starte sin egen Uber eller Lyft der de selger bilene, med finansiering, til sjåførene mot at Tesla får en del av inntektene ved utleie.
Da får du igjen haugevis med Teslaer som blir benyttet store deler av dagen som skaper enorme datamengder som igjen kan brukes til å lage autonome biler.
På sikt vil dette bli Teslas autonome bildelingstjenester.
Dette i tillegg til å selge bilforsikringer og eie hele energiøkosystemet gjennom batterier og solcellepanel.
Det er en fremtid jeg (som Tesla-eier) kan tro på.
Bortsett fra dette ser jeg for meg:
- Flere vil ha bil (færre vil ta kollektivtransport).
- Flere vil bo utenfor byen og trenger bil for å komme seg rundt.
Nå har selvfølgelig Tesla mange utfordringer som en spinnvill verdsettelse, en til tider gal sjef og økende konkurranse fordi alle skal lage elbiler.
Et annet resultat av korona er nasjonalisme og proteksjonisme for å få bukt med leveranseutfordringer. Ting vil i større grad produseres i landet det skal brukes i stedet for i Kina.
Det blir vanskelig uten automatikk. Hva kommer til å få en ny vår? 3D-printere som under korona har laget reservedeler til respiratorer og visirer til helsepersonell.
Roboter kommer også mer og mer. Alt fra roboter som lager mat (hvem vil vel at maten skal nyses på nå?) til roboter som leverer medisiner og utstyr mellom avdelinger på sykehus.
Innovasjon var brikken som falt på plass forrige helg.
Jeg oppdaget et amerikansk fondsselskap som heter ARK-invest som kun investerer i disruptiv innovasjon.
Siden jeg oppdaget Ark har jeg brukt tiden på å sette meg inn i hva de investerer i, hvem de er og hvordan de gjør research. Jeg har trålet nettet for podcaster og jeg ble dypt imponert over det jeg hørte.
Hvis du vil gjøre opp din egen mening kan jeg anbefale at du begynner med The Pomp Podcast #271 med CEO Cathie Wood.
De har flere interessante ETF’er, men jeg har mest i ARK Innovation ETF med ticker ARKK. ARKK har ti prosent eksponering mot Tesla, men de har også ETF'er som ikke har noe i Tesla.
Med over 50 prosent til fremtid og en del til gull og krypto (les hvorfor i Investere i gull og krypto etter korona) er det ikke mye igjen til tradisjonelle indeksfond lenger.
5. Risiko
Det er slettes ikke sikkert at dette går bra.
Jeg tror aksjeeksponeringen kommer til å gå bra hvis resten av markedet går bra, men jeg ser flere risikoer ved utvalgt strategi.
- Hvis det ikke kommer en ny nedtur i løpet av året tror jeg at jeg får lavere avkastning enn hvis jeg bare hadde et indeksfond som følger verdensindeksen. Hovedsakelig på grunn av posisjonen i gull og at selskapene som har fått den største knekken (og de investerer ikke jeg i) kommer til å øke mer enn resten.
- Jeg er ekstremt positiv til spill, samtidig er det ikke gitt at en relativt bred ETF gir god avkastning.
- De tre segmentene under "Fremtid" består i stor grad av vekstselskaper med høy prising.
- Jeg pådrar meg mye valutarisiko. USA ønsker nok en svakere dollar og Norge ønsker nok en sterkere krone. Men kommer det et nytt krakk vil alle flykte til dollar igjen.
- Jeg har med vilje påtatt meg en geografisk risiko. Jeg tror USA kommer til å gjøre det bedre enn resten av verden siden de har en gal president og sentralbank som kommer til å gjøre hva som helst for å holde aksjemarkedet oppe. Det siste jeg leste var at Trump vurderer å forby pensjonsporteføljer å investere i brede indekser som inkluderer Kina.
- Kommer det et nytt krakk kan det godt være at disruptiv innovasjon blir straffet hardere enn andre.
Ingenting er satt i stein. For første gang på lenge føler jeg at jeg har lagt en varig plan, men jeg må tilpasse meg ny informasjon.
Endringene kommer fort og det er godt mulig jeg kommer til å redusere aksjeeksponeringen igjen.
Akkurat nå er porteføljefordelingen slik på tvers av alle kontoer (inkluderer pensjonskapitalbevis).
Logg inn for å kommentere