Kan du snart få betalt for å eie indeksfond?

Kan du snart få betalt for å eie indeksfond?

Den amerikanske fondsforvalteren Fidelity lanserte i år fire indeksfond, tre mot USA og ett globalt, med null i kostnader.

Av de 35 indeksfondene du får kjøpt hos Nordnet er tre uten forvaltningsavgift.

Det blir stadig billigere å investere. Så hvorfor skal det stoppe på gratis?

Hvorfor tok det 37 dager å flytte min aksjesparekonto?

Hvorfor tok det 37 dager å flytte min aksjesparekonto?

Ifølge loven skal en aksjesparekonto flyttes på ti virkedager.

Ett år etter lansering av aksjesparekonto tok det 37 virkedager å flytte min aksjesparekonto. I kalendertid er det nesten to måneder.

Først ble jeg utålmodig. Så oppgitt. Deretter nysgjerrig. Hva er det som egentlig skjer når du flytter en aksjesparekonto?

Hvem er best? Spareroboten til Kron, Nordnet eller Sbanken?

Hvem er best? Spareroboten til Kron, Nordnet eller Sbanken?

Jeg liker ikke unødvendig kompleksitet. På mange fronter ønsker jeg å forenkle livet mitt for å bruke mental kapasitet der det betyr mest.

Forenklinger har jeg gjort på investeringer allerede.

Finansbransjen er eksperter på unødvendig kompleksitet. Kontraktene for aksjesparekonto og IPS er vidt forskjellige fra tilbyder til tilbyder. Det samme gjelder forsikringer. Fondskonto kan bety aksje- og fondskonto eller investeringskonto. Unødvendige gebyrer og administrasjonskostnader florerer.

Investering i aksjefond er dog relativt greit. Å sette opp en konto hos Nordnet går kjapt, og å få en spareavtale med månedlig sparing i indeksfond er heller ingen problem.

Men det kan alltid forenkles.

Tenk å slippe å forholde seg til et enormt fondsutvalg. Automatisk rebalansering basert på dine behov og økonomi. Å slippe å velge aksjefond selv. Bare vite at du får god eksponering mot markeder du ønsker til en billig penge. Fordi en maskin gjør det bedre enn deg.

Det høres forlokkende ut.

Nå brer sparerobotene om seg i Norge. Kjært barn har mange navn. Robotrådgiver. Fondsrådgiver. Sparerobot. Robotinvestor. I dette innlegget går alle under navnet sparerobot.

Der faktorfond velger aksjer basert på størrelse, momentum og lignende skal en sparerobot velge en portefølje for deg basert på din økonomi, risikovilje og tidshorisont.

Jeg har lenge sett mot Betterment, Personal Capital og Wealthfront og ønsket meg norske etterligninger. En totalleverandør for alle investeringer med finansiell rådgivning og glimrende rapportering. Som inkluderer integrasjon mot banken. En one-stop-shop for hele økonomien din. Med veldig lave, og flate, kostnader.

Dessverre er ikke noen av dem tilgjengelig for norske kunder. Men jeg har sett nærmere på tre norske spareroboter.

Er det noen av Kron, Nordnet og Sbanken som faktisk frister?