sparing

47 sparetips som alle må kunne

Eivind Berg 14 min å lese
47 sparetips som alle må kunne

Hvis du har lyst til å spare penger, lære mer om penger og investeringer, eller få noen nye idéer om tjenester og metoder for å få bedre kontroll på økonomien så er dette den perfekte listen for deg.

Økonomiske avgjørelser tas mange ganger hver dag enten det er ubevisst eller ikke. Alt fra hvilken butikk jeg handler på til hva jeg gjør på fritiden har et element av økonomi i seg.

Økonomi er ikke alltid utslagsgivende for avgjørelser, men det vil alltid være en vurdering. Når skal jeg kjøpe klær? Hvilken strømleverandør er den billigste? Hva ønsker jeg å gjøre på fritiden?

I dette innlegget har jeg samlet 47 ressurser, tips, nettsider, apper og mer. Samlet sett utgjør de at jeg sparer mye penger i året.

Det er en lang liste, så det er like greit å finne frem kaffekoppen først som sist. Det er mye forskjellig. Jeg har delt det inn i 16 kategorier så det bør være noe for enhver smak.

  • Tjenester
  • Mat
  • Shopping
  • Podcaster
  • Pensjon
  • Medlemsskap
  • Aktiviteter for barn
  • Aktiviteter for alle
  • Reise
  • Programvare og apper
  • Transport
  • Blogger
  • Banktjenester
  • Bolig
  • Kredittkort
  • Gjeld

Tjenester

Det er mange gode tjenester som er utviklet for den prisbevisste forbruker.

1. Finansportalen

En tjeneste fra Forbrukerrådet som jeg bruker ofte for å se hvilke muligheter jeg har for å få billigere lån, forvaltning av pensjon og forsikringer. Uten tvil den beste oversikten som finnes.

2. Strømpris

Også en tjeneste fra Forbrukerrådet. Skriv inn din adresse og se hvem som gir deg billigst strøm der du bor.

3. Penger.no

En gratis tjeneste fra Finn som kan sammenlignes med Finansportalen. Finn samarbeider med ulike tilbydere og innhenter de beste prisene på boliglån, forsikring og billån. De hjelper også til med refinansiering av eksisterende lån.


Mat

For å få deg som kunde kastes fordelsprogrammer etter deg. Det er knapt mulig å gå inn i en butikk uten at du hadde spart penger ved å være tilknyttet et fordelsprogram. Det koster ingenting annet enn lojalitet (og potensielt svakere personvern).

4. Æ

Det er ikke mye som ikke er skrevet om Æ fra Rema. Du kan mislike strategien til Rema 1000, men det er uansett penger å spare på Æ hvis det er din foretrukne butikk. Ti prosent på de ti mest kjøpte varene på de ti siste handleturene blir noen kroner. I tillegg er det mulig for den som virkelig går inn for det å få ti prosent på mange flere varer hvis man sjonglerer bankkort og planlegger handleturene.

5. Trumf

Det er over to millioner Trumf-medlemmer i landet. Det er med god grunn for det er penger å spare på å koble opp bankkortet mot Trumf. Handler du dagligvarer hos Kiwi, Joker, Meny, Jacobs eller Spar og kjøper bensinen din hos Shell bør du være Trumf-medlem. Medlemmer får også rabatter hos en rekke andre butikker og nettbutikker.

6. Coop.no

Medlemmer hos Coop får kjøpsutbytte fra handling i Coop-butikker i tillegg til tilbud, og bonus på frukt og grønt. De får også billigere drivstoff på Esso og Circle K, og bonus hos If forsikring.


Fordelsprogrammer er fint og flott, men mesteparten av sparingen på mat er ikke relatert til fordelsprogrammer. For å virkelig spare penger på å handle mat må vanene endres.

7. Vær bevisst på hvor du handler

Kiwi og Rema er de billigste butikkene å handle på. Er matbudsjettet på et par tusen kroner i uken for en familie blir det fort et femsifret beløp i året å spare på å velge de billigste kjedene sammenlignet med for eksempel Coop Mega eller Meny.

8. Ukeshandling

En handletur om dagen blir dyrt fordi du både handler på impuls og kjøper mat du ikke har behov for. Ukeshandling med planlegging av middager og komplimenterende ingredienser fører til færre handleturer, penger spart og mindre svinn.

9. Bak eget brød

Jeg sparer 5.000 kroner i året på å bake brødet selv. I tillegg er det både sunnere og bedre. Det tar ikke all verden med tid heller. Så hvis du spiser mye brød så er det absolutt å anbefale.


Shopping

10. FINN.no

Et av Norges største nettsteder. “Alle” kjenner til Finn, og “alle” bruker Finn. Jeg bruker Finn for å kvitte meg med en del ting jeg ikke lenger har behov for. Det er god økonomi i å selge alt i stedet for å ta vare på det i tilfelle man skulle trenge det en vakker dag. Jeg har også kjøpt helt nye barneleker som foreldre bare vil selge unna til en rimelig penge fordi de har dobbelt opp. I tillegg hender det at jeg får med gratis ting på kjøpet.

11. Prisjakt

Jeg sjekker alltid Prisjakt før jeg skal kjøpe noe. De har også en veldig bra app i tilfelle du skulle komme over et tilbud i butikken som du ikke er sikker på. Samboeren skulle kjøpe en jakke fra Outnorth.no som var på tilbud på Black Friday. Gjennom Prisjakt fant hun ut at de hadde doblet prisen på jakken rett i forkant av Black Friday. Prisjakt gjennomskuer lureri.

12. Prisguide

Som Prisjakt så finner Prisguide de laveste prisene. De har også en god oversikt over kampanjeaviser fra ulike butikker som Elkjøp og Spaceworld.

13. Kjøp på tampen av sesongen

For den prisbevisste forbruker lønner det seg å vente på salg. Salgene starter som regel på slutten av en sesong. Jeg handler klær når jeg får sms om salg. Jeg kjøper alltid ullklær til barna til neste vinter til halv pris på salg på starten av året. Nøstebarn, Lillelam og Barnas Hus har alle nyhetsbrev som det lønner å følge med på.

Komplett Apotek har også salg flere ganger i året og da handler jeg i bulk hvis det er noe jeg bruker mye av.

En av julegavene til i år til eldstemann er allerede handlet fordi nå er det vår og da er det tid for salg på ski.

14. Kjøp gaver i bulk

Barn elsker Duplo og Lego. Det er en risikofri gave å gi. Har du mange barn du skal kjøpe gaver til i løpet av et år så kan det være en god idé å kjøpe alle på en gang når du finner et godt tilbud. Nettbutikker som fører Lego har regelmessige salg. Ikke bare sparer du penger på det, men du sparer også mye tid på å bli ferdig med det med en gang.


Podcaster

Podcaster er mitt favorittmedium når jeg er ute og går, på trening eller på vei til og fra jobb. Det er flere gode norske podcaster om investering, sparing og personlig økonomi. Dette er mine to soleklare favoritter.

15. Pengepodden

Podcast fra Nordnet som i tillegg til en utrolig catchy åpningsjingle har veldig bra innhold for alle som er interesserte i personlig økonomi med hovedfokus på investering. Programledere er daglig leder i Nordnet Norge Anders Skar og investeringsøkonom Tom Hauglund. Innholdet er variert. De dekker alt fra enkeltaksjer, børsterminologi og markedskommentarer til fondssparing og pensjon.

16. Pengerådet

Dine Pengers Pengerådet er ledet av Andreas Fredriksen. Hovedpersonen er Hallgeir Kvadsheim som er kjent fra Luksusfellen. Kvadsheim svarer meget godt og utfyllende på alt som handler om personlig økonomi.


Pensjon

For å få oversikten over egen pensjon er det bare et par ressurser, og litt regning på egen hånd, du trenger.

17. Norsk Pensjon

Her kan du få en samlet oversikt over folketrygden, private ordninger og individuelle avtaler som du har. Har du pensjonskapitalbevis fra tidligere arbeidsgivere vil du finne informasjonen du trenger for å kunne flytte de til KLP for å potensielt øke pensjonen din med hundretusener av kroner. Dette har jeg vist hvordan du kan gjøre på få minutter i dette innlegget.

18. Din Pensjon

NAV har oversikt over hvor mye du har tjent opp gjennom Folketrygden. Basert på oversikten kan du kalkulere hvor mye du får utbetalt i pensjon gjennom den gode pensjonskalkulatoren de har.

Kombinerer du beløpet fra folketrygden med stegvis beregning av egen pensjon som jeg beskrev i dette innlegget så vil du vite alt du trenger å vite om egen pensjon.


Medlemsskap

De fleste av oss er medlemmer av en organisasjon, idrettslag eller fagforening. Som medlem får du ofte gunstige medlemsrabatter det er verdt å benytte seg av.

19. Boligbyggelag

Medlem av et boligbyggelag gir ikke bare en større mulighet for å få seg drømmeboligen. Boligbyggelagene skiller seg ut fra andre med at de har medlemsrabatter relatert til hjemmet. Skal du pusse opp? Meld deg inn i et boligbyggelag først.

Jeg er medlem av USBL og samboeren er medlem av OBOS. Kombinasjonen gir rabatter på en stor mengde varer, tjenester og kulturelle arrangementer.

20. Fagforeninger

Selv om fagforeninger ikke er gratis er det mye å hente på gunstige forsikringsordninger. Econa, Tekna, NITO, LO og flere har alle fordelsprogrammer med blant annet tilbud på forsikring som sannsynligvis er bedre enn det du klarer å forhandle deg frem til på egen hånd.


Aktiviteter for barn

Jeg er blitt en av de som synes kino er altfor dyrt. Film er best på kino, men når det begynner å bevege seg mot 150 kroner for en billett går jeg ikke aktivt på kino lenger. Da blir det gjerne med en årlig Star Wars-film.

Det er mange gratis aktiviteter, og i livsfasen min er det naturlig at jeg ser mot aktiviteter som kan kombineres med smårollinger. Nå er det slik at barn er dyrt, og kanskje er det derfor det er mange kule, og gratis, arrangementer som er rettet mot barn.

Eller det kan være at lojaliteten til en småbarnsfar er verdt å kjøpe slik at han kan kaste penger etter noe ved en annen anledning.

Det er, naturlig nok, flest aktiviteter i og rundt Oslo som jeg har oversikten over. Dette er mine favoritter.

21. Bok og boller

Gratis arrangement hos Cappelen Damm i Oslo på lørdager. Kjente forfattere leser barnebøker og barna får bolle.

22. Verdens kuleste dag

Navnet er beskrivende. Årlig gratis arrangement for barn og de som føler seg som barn på Akershus Festning på sensommeren.

23. Geitmyra matkultursenter for barn

Voksne og barn får lære mer om mat, og barna får smake på mat de normalt sett ikke spiser. Det er en utfordring å få toåringen til å spise maur fra Maaemo, men pizzaen fra Villa Paradiso glir alltid ned. Geitmyra har flere gratis arrangementer i løpet av året som er åpne for alle med barn.


Aktiviteter for alle

Det er mange aktiviteter som er gratis som jeg ikke benytter meg av så ofte som jeg burde. Kjedelig og uorginalt kan noe av det være, men det er likefullt aktiviteter som er fin familie- og vennehygge fra tid til annen.

24. DNT

Det koster ikke stort å bli medlem i Den Norske Turistforening. Du får også rabatt på medlemsskapet gjennom Gjensidige. Til gjengjeld får du tilgang til hundrevis av hytter, turforslag og aktiviteter for voksne og barn.

For de i permisjon med barn har de veldig flotte trilleturer. Frisk luft har aldri vært feil og turer i fjellet har alle godt av.

25. Museum

Mange museer er gratis, lærerike og verdt å bruke noen timer på en gang i blant.

26. Parker og botaniske hager

Frisk luft og gåturer i vakre omgivelser. På reise i New York må man alltid innom Central Park. I London drar du kanskje til Hyde Park. Da jeg dro til Rio de Janeiro var det naturlig å gå innom botanisk hage for å få litt luft. Så hvorfor ikke bruke tiden til å stikke innom en park der du bor? Botanisk Hage i Oslo for eksempel er en herlig måte å tilbringe en søndags formiddag.

27. Biblioteket

Tilfeldigvis bor jeg i nærheten av et bibliotek, og jeg sparer litt penger på å bruke det. Det er spesielt en del barnebøker som ville blitt kjøpt hvis det ikke hadde vært for biblioteket, men som jeg i ettertid ville angret på å ha kjøpt.

28. Konserter

Jeg er glad i musikk og jeg går på Rockefeller og Sentrum Scene når anledningen byr seg. Det er ikke til å stikke under en stol at konserter er dyre. Det koster mye å få store navn til Norge, så da er det greit at det innimellom er gratisarrangementer også:


Reise

Ferier og reising er noe jeg prioriterer høyt. Derfor går det også med en del penger til formålet.

29. Kjøp billige flybilletter

Det er mye å spare på å få tak i de billigste flybillettene. Jeg bruker Skyscanner til å søke etter de billigste alternativene til dit jeg vil reise. Momondo er et annet godt alternativ.

En annen mulighet er å spare penger på flybilletter gjennom fordelsprogrammer. Det krever dog kundelojalitet for å få en effekt ut av det.

30. Vær fleksibel på reisetidspunkt

Fleksibilitet gir billigere reiser og hotell. I ferier er det dyrt å reise, naturligvis, fordi alle andre også skal reise. Har du en fleksibel jobb så er det for eksempel lurt å vente med påskeferien til uken etter påsken. Da bruker du bare én ekstra feriedag, mens du får mye billigere billetter.


Programvare og apper

Mesteparten av den beste programvaren jeg bruker hver dag er tilgjengelig gratis. Så mye faktisk at jeg skrev en bok om det og la den ut på Amazon. Ikke så mye av det er relevant for personlig økonomi, men her er noen gode apper og regneark.

31. Ekstra nedbetaling på annuitetslån og serielån

Et glimrende regneark som beregner hvor mye jeg sparer på å betale ned ekstra på boliglånet. Det brukte jeg mye da jeg regnet på kjøpet av nåværende bolig.

32. You Need A Budget

Jeg hadde ikke oversikt over økonomien før jeg tok i bruk YNAB. Det er et budsjetteringsprogram, som koster noen kroner i måneden, som kan være gull verdt for å få oversikten over økonomien.

YNAB følger en egenutviklet metodikk som du kan velge å følge som gir deg et rammeverk for å få kontroll på økonomien. Det er valgfritt. Selv brukte jeg YNAB i begynnelsen til å kun taste inn alle transaksjoner og legge de til kategorier for å se hva jeg brukte penger på. Det var nok til å innse at jeg brukte altfor mye penger på mat.

Jeg har brukt YNAB i snart fem år og kan anbefale det på det sterkeste. YNAB er sannsynligvis den endringen som har fått meg til å spare mest penger totalt sett.

33. Vipps

Det er umulig å komme utenom Vipps, og jeg antar at de fleste som leser dette allerede bruker det og vet hva det er. Det er utrolig praktisk å slippe å gå inn i nettbanken for å sende penger du skylder til en venn. Det er også mye enklere å innkreve penger andre skylder deg.

34. Mattilbud

Som student spiste kollektivet altfor mye taco. Vi dro i tur på Meny da de hadde 40 prosent avslag på alt av tex mex fra Santa Maria. Hadde vi hatt Mattilbud tilgjengelig som studenter hadde vi sikkert gjort tilsvarende i andre butikker. Mattilbud er en app, med over 700.000 nedlastinger, som samler tilbud fra all matbutikkene.

35. Lånekalkulator fra Sparebank1

Den beste lånekalkulatoren tilgjengelig på telefon som jeg har funnet er Sparebank1s app. Den er rask, gir nedbetalingsplan og du kan leke rundt med lånebeløp, rente og nedbetalingstid.


Transport

Jeg har ikke bil, og det sparer jeg mye penger på. Det er greit å ha et månedsbudsjett på under tusenlappen på transport når jeg vet at en bil koster mye mer før den har gått en kilometer.

Enkelte ganger oppstår det logistikkproblemer fordi jeg ikke har bil. Heldigvis er det flere tjenester som løser det for meg.

36. Bildeling

Tilgjengelig i flere norske byer. I Oslo har jeg vært medlem av Bilkollektivet i mange år og det har fungert smertefritt de gangene jeg trengte bil. En medlemskontigent på 750 kroner i året er ingenting i forhold til hvor dyrt det er å ha bil. Når jeg først leier bil trenger jeg heller ikke å tenke på forsikring, bensinpenger, bompenger eller verditap.

Bildeleringen er alternativet i Bergen og i Trondheim er det Trondheim Bilkollektiv som gjelder.

37. Nabobil

Bilkollektivet er ikke lenger et godt alternativ for meg siden jeg har flyttet ut av byen. Det er en del kilometer til nærmeste bil, så da faller litt av hensikten bort.

Der kommer Nabobil inn. Med de kan du låne naboens bil som om det skulle vært Airbnb. Det er enkelt og greit.


Blogger om personlig økonomi

Det er mange gode blogger som jeg følger som er fulle av gode økonomiske råd. Jeg leser både norske og amerikanske blogger, men foretrekker norske siden vi har helt andre økonomiske forutsetninger her i landet.

38. Finansnerden

Kunnskapsrik blogger som liker å sette spørsmål ved etablerte normer. Jobber mot økonomisk frihet og har mye å dele på veien mot målet.

39. Pengebingen

Har holdt på i over fem år og deler en inspirerende reise der hun har gått fra forgjeldet til formuende.

40. Pengeblogg

Har holdt deg gående helt siden 2009! Det er imponerende i seg selv, men det er mye materiale å ta tak i for en ivrig leser. Flere små kurs og e-bøker som bloggeren har gitt ut gratis.


Banktjenester

Banker som er spesialiserte har ofte de aller beste tilbudene innenfor sin sjanger.

41. BSU

Spar i BSU så lenge som mulig og begynn så tidlig som mulig. Det er det aller beste sparetipset du kan følge. Staten kaster penger etter deg når de gir deg fradrag på skatten for å spare. Bruk også Finansportalen til å finne banken med den beste renten på BSU. Så lenge boliglånet har lavere rente enn BSU er det heller ingen vits i å bruke BSU med mindre du må når du kjøper boligen. Du kan alltids bruke den til å betale ned lån senere.

42. Bufferkonto

Spar opp en buffer for de dyre, uforutsette, utgiftene. Det er kjedelig å måtte betale nytt kjøleskap eller sende bilen på verksted hvis du ikke har planlagt for det. Bufferkontoen bør plasseres i en sparekonto der du får best mulig rente. Monobank er for øyeblikket mitt valg.

43. Boliglån

Lojalitet til banken er dyrt. Spesielt når det kommer til boliglån. Det er naturlig at spesialiserte banker gir best betingelse. Boligkreditt er et eksempel på dette. De tilbyr kun boliglån, har ingen innlogging og du får en konto du skal betale inn til. Derfor kan de også tilby den beste boliglånsrenten.

Kredittkort

Jeg er litt ambivalent i forhold til å anbefale kredittkort, men hvis det blir brukt riktig (betal ned hele beløpet før hvert forfall) er det penger å hente på det. Fordelene forandrer seg over tid. Jeg har tidligere brukt 365direkte fra Danske Bank for å få 3,65 prosent rabatt på alle kjøp av klær og sko, men den fordelen har de nå fjernet. Kortet er klippet og jeg har tatt farvel med det. De jeg ser på nå er følgende:

44. Bank Norwegian

Gir penger tilbake på kjøp av flybilletter som passer fint siden jeg flyr aller mest med Norwegian. I tillegg har de nå også fem prosent cashback på kjøp på Kolonial.no.

Som sagt er jeg ambivalent til kredittkort, og spesielt Bank Norwegian hvis du tror du vil pådra deg kredittkortgjeld du ikke klarer å betjene. Det er et flagg som nærmer seg rød i fargen når Hallgeir Kvadsheim kommer med en sterk advarsel mot de fordi de er helt umulig å forhandle med.

45. Komplett Bank

Jeg har vært kunde av Komplett.no i over 15 år og har brukt et sekssifret beløp hos de opp gjennom årene. Alt av elektronikk kjøper jeg som regel på Komplett. Hadde jeg alltid hatt tre prosent rabatt hos de gjennom et kredittkort så hadde det blitt en anselig sum penger av det.

46. Santander

De gir fire prosent cashback på en valgt kategori. Du kan velge mellom klær og sko, sportsutstyr, bensin, flyreiser og elektronikk. Så her vil jeg få tilbake cashbacken min på klær som jeg mistet fra 365direkte.


Gjeld

Til slutt, det er mange som har pådratt seg gjeld de ikke klarer å betjene. Hvis det er tilfelle er det alltid noen som er beredt å hjelpe, og du er sannsynligvis ikke avhenging av Luksusfellen for å få hjelp.

47. 800GJELD

800GJELD er økonomirådstelefonen til NAV og et lavterskeltilbud som kan gi råd og hjelp til selvhjelp. Jeg har ikke erfaring med det selv, men Hallgeir Kvadsheim anbefalte de i en episode i Pengerådet. Er de like dyktige som de som løser foreldrepermisjonsproblematikk over telefon så bør de definitivt sjekkes ut om du ikke kommer ut av gjeldskrisa.

Del innlegget
Kommentarer

Logg inn for å kommentere

Flere innlegg Eivind Berg
FIRE-kalulator
sparing
paid

FIRE-kalulator

Jeg har laget en kalkulator som beregner når du kan gå av med pensjon basert på inntekt, utgifter, lån, fremtidige lån og utgifter, beholdning i aksjesparekonto, IPS og pensjonskonto.
Eivind Berg 2 min å lese

Sparing og investering forklart

Bli med 8500+ andre som ser forbi markedsføringen til bankene og får den informasjonen de trenger.

Herlig! Du er nå medlem.

Velkommen tilbake! Du er nå innlogget.

Herlig! Du har nå meldt deg inn på Eivind Berg.

Herlig! Sjekk eposten din for å logge inn.

Betalingsinformasjonen din ble oppdatert.

Obs! Betalingsinformasjonen ble ikke oppdatert.