Tidligere har jeg skrevet at du bør spare 10 prosent av lønna til pensjon. Her frarådet jeg, som alle andre, å spare i IPS. Nå kan en etterlengtet endring fra Regjeringen bytte ut IPS med en pensjonsspareordning som er så fordelaktig at det er det første du bør sette sparepengene dine i.
IPS
IPS står for individuell pensjonsordning med skattefordel. Den kom i 2008 og har vært et dårlig produkt. Til nå har du hatt mulighet til å spare til egen pensjon med inntil 15 000 kroner i året. For det har du fått redusert skatt tilsvarende skattesatsen for inntekt som i 2017 er 24 prosent.
3.600 kroner i mindre skatt og samtidig spare til pensjon virker forlokkende, men det har vært et par haker ved det hele.
- Pengene har vært låst til du er 67 år og utbetales over en tiårsperiode.
- Det blir skattet som pensjonsinntekt. Det vil si at du må betale høyere skatt ved uttak enn det du fikk i fradrag da du satte pengene inn. Den maksimale skattesatsen har vært 43,6 prosent ved uttak noe som har gjort det til et tapsprosjekt.
Det siste punktet er grunnen til at jeg ikke har villet tatt i IPS med en ildtang.
Ny pensjonsspareordning
I revidert statsbudsjett foreslår Regjeringen endringer som snur opp ned på situasjonen. IPS blir erstattet med en ny pensjonsspareordning med lik skattesats på innskudd og uttak.
Regjeringen ønsker å legge til rette for økt privat sparing til pensjon.
— FINANSMINISTER SIV JENSEN.
Ny pensjonsspareordning sammenlignet med IPS
Det er ikke all verden med informasjon som er ute om forslaget, men her er oversikten over det viktigste.
Ny ordning | IPS | |
---|---|---|
Årlig beløp | 40.000 kroner | 15.000 kroner |
Årlig skattefradrag | 9.600 kroner | 3.600 kroner |
Skatt ved uttak | 24 prosent | 24 - 43,6 prosent |
Tak for sparing | Nei | Nei |
Gjelder fra | 2017 | Tas vekk |
Det er ikke klart, for meg ihvertfall, hvordan resten av ordningen vil se ut. Hvis de samme reglene gjelder som for IPS vil følgende gjelde (hentet fra Nordnet):
- Du kan handle fond som normalt. Det er som en aksje- og fondskonto der du selv styrer hva du skal investere i.
- Pengene er bundet til pensjonsalder, normalt 67 år. Utbetaling skjer over minimum 10 år, til minimum fylte 80 år. Det kan fritt avtales å betale ut over lenger tid.
- Ved død skal pensjonskapitalen benyttes til barnepensjon, subsidiært til etterlattepensjon til ektefelle, registrert partner eller samboer. Er ikke det aktuelt, går pengene til dødsboet.
De faktiske tall
Ved å benytte deg av pensjonsspareordningen vil du få skattefradrag som gjør at du må ha mye høyere alternativ avkastning hvis du skal spare på egen hånd til pensjon.
Det handler om rentes rente. Ved å spare 40.000 kroner i året får du tilbake 9.600 kroner på skatten neste år. I praksis betyr det at du setter inn 30.400 kroner (2533 kroner i måneden) og får avkastning som om du satte inn 3.333 kroner i måneden.
Jeg satser i følgende eksempler på at du får fem prosent avkastning i snitt etter inflasjon og fondskonstnader.
Full sparing
Ved full sparing setter du inn 3.333 kroner i måneden, men betaler kun for 2.533 kroner av de. Denne grafen viser avkastningen du kommer til å få dersom du setter inn fullt beløp på pensjonsspareordningen sammenlignet med avkastningen hvis du sparer det samme beløpet (2.533 kroner) utenom pensjonsspareordningen.

Ved full sparing over 40 år (neppe sannsynlig at noen kommer dit) og fem prosent avkastning gir skattefradraget i seg selv en økt pensjonsbeholdning på over 1.2 millioner kroner. Det er vel neppe mange som klarer akkurat det, men for en 57-åring med ti år til pensjon så er det ikke ubetydelig å få over 100.000 kroner ekstra.
Halv sparing
40.000 kroner er mye penger og det er ikke alle som har kapitalen tilgjengelig for å spare hele beløpet. Har du bare muligheten til å spare halvparten av beløpet (20.000 kroner i året) så setter du inn 1.666 kroner i måneden, men betaler kun for 1.266 kroner i måneden.

Avkastningen er også halvert for de som sparer halvparten av det som er mulig. På ti år gir skattefradraget en ekstra pensjon på drøyt 60.000 kroner.
Avkastning for å få samme beløp uten skattefradrag
La oss si at du tilfeldigvis sparer 30.400 kroner i året til pensjon i dag, men du ønsker ikke å benytte deg av pensjonsspareordningen.
Gitt fem prosent avkastning, hvor høy avkastning over tid må du få for å få samme sluttsum uten fradrag utenom pensjonsspareordningen som du kommer til å få med skattefradrag?

Har du ti år igjen til pensjon er det definitivt verdt å måke inn så mye penger du klarer inn på den nye pensjonsspareordningen. Over 40 år trenger du “bare” ett prosent høyere avkastning for å nå samme sluttsummen, men sparer du i ti år må du ha dobbel avkastning for å få samme beløp til pensjon.
Som BSU?
Dette ser virkelig ut som BSU for den aldrende befolkningen. Det er å kaste penger ut av vinduet å ikke benytte seg av det. Men, forutsetningene er likevel noe forskjellig.
BSU har et gitt sluttpunkt på 34 år. Du vet du skal kjøpe bolig på et eller annet tidspunkt. Pensjonsalderen er langt frem i tid. For min del er det over 30 år til jeg kan ta ut penger av IPS som den er i dag. Det er mye som kan skje på 30 år.
Hva om du virkelig, som i VIRKELIG, skulle trenge pengene? Er det verdt den ekstra avkastningen? Samlivsbrudd skjer. Det er kjipt å ha pengene stående inne til pensjonsalder hvis der forhindrer deg i ha egenkapital nok til å kjøpe en bolig. Det er absolutt noe å tenke over før du hopper over på den nye pensjonsordningen.
Konklusjon
Dette begynner å nærme seg en gavepakke for alle som sparer til pensjon. Spesielt om du nærmer deg pensjonsalderen og har orden på økonomien.
Men, først må det bli vedtatt.
Normalt sett ville jeg ikke skrevet om dette nå fordi det er tross alt spekulasjon. Men, jeg har tro på at vi kommer til å se dette produktet snart. Først og fremst fordi IPS er et dårlig produkt, men Arbeiderpartiets uttalelser tyder på at det kan bli bred tverrpolitisk enighet om forslaget til Regjeringen.
Finanspolitisk talskvinne Marianne Martinsen sier følgende til Dagens Næringsliv: "Vi har fått tilbakemeldinger over lang tid på at dagens IPS-produkt er innrettet på en måte som ikke lønner seg for den som sparer, så vi er positive til at man får en symmetri i skattleggingen. Det er også en kjensgjerning at etter pensjonsreformen må flere ta ansvar for egen pensjon. Derfor er vi positive til privat pensjonssparing."
Så da er det forhåpentligvis bare å glede seg. Det er uansett et hav bedre enn det IPS er.
Største dilemmaet jeg ser er at det skattes som pensjonsinntekt når du tar det ut. Hva tror vi om denne skattesatsen om 10, 15, 20 år? Vi blir færre som må finansiere velferd og pensjonsutbetalinger gjennom skatt. Kan vi ikke risikere at de 24% skattelette i dag blir til 30+ % skatt om et par tiår?
Mvh Geir Carlsen
Godt poeng det. Det kan absolutt være politisk risiko som inkluderer skatt. Men, skattesatsen kan gå begge veier. I tillegg kan vi kanskje forvente at skattesatsen på aksje- og investeringskontoer også går opp hvis skattesatsen på inntekt går opp?
Eivind Berg, noen tanker om det som står i følgende artikkel?
https://www.skatt.no/2017/08/31/a-stalsette-massiv-markedsforing-ips/
"Jeg forstår at utbetaling som starter før jeg fyller 70 år minst må utbetales til jeg er 80 år. Dersom utbetaling starter etter at jeg fyller 70 år må den minst utbetales i 10 år."
Sitatet er hentet fra Storebrand's nettside. Ikke mange tilbydere forteller dette på info- eller faktasidene sine. Det går altså ikke an å ta ut pengene over 10 år fra du for eksempel er 67 år til du blir 77 år. Siden de fleste (tror jeg) ønsker å få utbetalinger allerede fra det første året som pensjonist (i mange tilfeller i en alder av 62 år), blir i realiteten pengene utbetalt over en periode på opp til 18 år.
Sjekk også ut denne nettsiden før du bestemmer deg for om du vil spare penger i IPS eller ikke:
https://www.skatt.no/2017/08/31/a-stalsette-massiv-markedsforing-ips/
Hei Jon! Takk for kommentaren
Tror sitatet til Storebrand er rett og slett feil. Dette er fra Finansportalen:
"IPS er bundet til du blir 62 år. Beløpet utbetales over minimum 10 år, og til minimum 77 år. Dette gir minimum 15 års utbetaling dersom utbetalingen starter ved 62 år. Dersom den årlige utbetalingen blir mindre enn ca. 20 % av G (folketrygdens grunnbeløp), kan det antall år pensjons skal utbetales over reduseres, slik at den årlige utbetaling blir ca. 20 % av G."
Så hvis du tar ut når du er 70 får du utbetalinger til du er 80, men begynner du på 67 blir det utbetalt over 10 år til du er 77.
Angående artikkelen til Skatt.no så er jeg i stor grad enig i konklusjonen (at indeksfond lønner seg over tid), og med høye forvaltningskostnader vil rentes rente over lang tid utgjøre store deler av gevinsten.
Men, jeg synes eksempelet var spekulativt. Den reelle forskjellen er neppe to prosent mot 0,2 prosent. De som anbefaler indeksfond i dag vil neppe plutselig anbefale noe med to prosent bare fordi de kan markedsføre det som pensjon.
Takk for tilbaktmeldingen!
Jeg er enig i at eksempelet blir spekulativt, og kanskje er brukt av en som i utgangspunktet er noe negativ til IPS.
Hvis man innenfor IPS kan velge mellom alle fond som oppfyller kravene til andel aksje i porteføljen, blir også argumentet om ulike forvaltningshonorarer så å si ugyldig.
Men hvis man kun får velge mellom for eksempel fire forskjellige plasseringsprofiler med ulik risiko og honoraret blir en flat prosentsats, så blir det jo å velge den tilbyderen som har de beste vilkårene.
Angående om utbetalingene må gjøre frem til man fyller 77 eller 80, ser det ut til at myndighetene økte dette til det sistnevnte for ikke mange dagene siden. Per dags dato har de fleste av tilbyderne oppdatert info om dette på sine nettsider (DNB, KLP og Storebrand har, Gjensidige har ikke).
Noe som jeg ikke har sett bli nevnt noe sted, er om de oppsparte midlene vil fortsette å være plassert i fond/aksjer etter at utbetalinger har blitt påbegynt, og således fortsette å gi avkastning. Jeg regner med at det er sånn det må være. Ellers vil jo restbeløpet bli mindre og mindre verdt (pga. inflasjon) i løpet av de 13-18 årene utbetalingene pågår.
Takk for ytterligere kommentar. 80 år - finner ikke noe oppdaterte lovtekster, men ser at tilbyderne har oppdatert til det. Det er jo en solid endring.
Har ingen planer om å spare i IPS nå, men utbetaling over 18 år hvis jeg skal gå av med pensjon som 62-åring blir ganske drøyt, men samtidig en sikkerhet jeg sikkert ikke vil være foruten på det tidspunktet.
Jeg antar du har full kontroll til å endre spareprofil/fond også etter at utbetalingene har startet. Noe annet vil være galskap og gjøre IPS til et helt uaktuelt produkt for meg.
Fantastisk!
Storbankene kunne med fordel linket til din blogg når de skal forklare den nye ordningen.
Du gjør en mye bedre jobb med å forklare dette enn de gjør selv.
Det var komplimentet sitt! Takker og bukker.
Kan jo alltids håpe at de snapper den opp og distribuerer linken til en større masse, men det skal vel holde hardt. :)
Hvordan er det med omkostningene hos de som forvalter dette? Er det noen som vet noe om det?
Hvis du velger en fornuftig tilbyder, f.eks Nordnet, så tipper jeg det blir gratis som det er i dag.
Denne ordningen håper jeg mange benytter seg av. Jeg har inntrykk av at svært mange tror de kommer til å leve godt på hva de får i pensjon kun gjennom arbeidsgiver og folketrygden. Selv er jeg svært skeptisk til det. Jeg har selv 36 år igjen til pensjon og mye kommer til å skje før jeg går av. Verste som kan skje ved å spare i denne ordningen er at du får mer å rutte med når du blir gammel. Jeg skal hvertfall benytte meg av den. Skal nok klare å "tvinge" samboer til det samme.
Mvh T.A
Jeg er helt enig med deg i at det nok er mange som overestimerer hvor mye de tror de får i pensjon. Ordningen er glimrende, spesielt for de som nærmer seg pensjon, men selv venter jeg nok litt da jeg er skeptisk med å låse pengene mine så lenge. Umulig å vite hva fremtiden skulle bringe, og skulle det oppstå en situasjon der jeg MÅ ha penger er det liten trøst i at jeg får de om mange år.
Logg inn for å kommentere